REFLEKSION A
- Hvem bliver væk i lufthavnen? 
- Hvem, mener Anna, bliver væk i lufthavnen? 
- Hvilke juletraditioner kender I? 
- Hvad er det mor, har med hjem til Otto og Anna? 
 

REFLEKSION B
- Hvad er er tradition? 
- Kan I komme med eksempler på traditioner? 
- Kan I komme med eksempler på juletraditioner, som Otto og Anna har i deres familie? 
- Hvad synes I om den spanske tradition? 
- Hvordan er Ottos julehumør? 

SKIDERIK substantiv, fælleskøn 
Bøjning: skiderikken, skiderikker, skiderikkerne 

Substantivet skiderik stammer fra verbet at skide og navnet Diderik. En skiderik er en person, der opfører sig som et rigtigt røvhul. 

I Spanien er en skiderik også noget andet. For her bruger man ikke kun figurer fra Bibelen, når man laver en krybbespil. Her kan man fx også finde mænd, der hugger brænde, fodboldspillere, Pippi eller figurer fra Starwars. De kaldes  caganérs - skiderikker, for de sidder alle sammen og skider. Ikke lige noget man forventer at finde i et krybbespil. De står heller ikke inde i selve stalden i krybbespillet, men er enten gemt bagved eller i landskabet rundt om krybbespillet. Det gælder nemlig om at finde dem. Ud over at figurerne er sjove og lidt frække, er de også et symbol på livets kredsløb: man spiser maden, herefter kommer den ud af kroppen som gødning, man kan give tilbage til jorden for så at få ny mad.

JULETRADITION substantiv, intetkøn
Bøjning: juletraditionen, juletraditioner, juletraditionerne 

Noget man altid gør, en skik, vane eller praksis i forbindelse med julen og juleforberedelserne. I forskellige lande findes forskellige juletraditioner.   

Hollandske børn stiller deres sko foran kaminen i håbet om, at julemanden fylder dem med lækkerier i løbet af natten. Hvis børnene vil være ekstra søde, lægger de et par gulerødder i skoene, som julemanden kan give til sin hest (ja du læste rigtigt. Hest – og ikke rensdyr!).  

I mange dele af Spanien kommer gaverne fra Tió de Nadal eller julekævlen – et stykke træ, der ofte er dekoreret med et ansigt og små ben. Kævlen giver ikke kun gaver til familien, men bliver også fodret om natten og får sit eget tæppe, som den kan hygge sig med. På juleaften lægges julekævlen i brændeovnen, så familien kan stikke til den lille stakkels kævle med pinde, indtil den prutter gaver og slik til familien. 

I Østrig skal ulydige børn passe på juleaften. Her kan man nemlig risikere at få besøg af Krampus, der ikke er et rart bekendtskab. Han beskrives ifølge traditionen som en blanding mellem en djævel og ged – med både horn, hugtænder og pels, og en sæk, han putter ulydige børn ned i.  

I Ukraine pynter man juletræet med spindelvæv og edderkopper. Det gør man, fordi en gammel historie fortæller, at edderkopperne reddede en fattig kvinde juleaften. Hun havde ikke penge til at pynte juletræet, men da hun vågnede julemorgen, havde edderkopperne pyntet juletræet med de fineste funklende spindelvæv.  

   Der er længe, længe til ...   •   Folkekirkens Skoletjeneste Vestegnen & SKIBET - Roskilde, Solrød og Lejre   •   2023