REFLEKSION A
- Hvad er der i pakken til Anna og Otto? 
- Hvorfor tror I, at mor giver Anna og Otto et lille træhjerte hver?
- Hvad mon hjertet skal betyde?
- Hvorfor bruger man hjerter som julepynt?
- Hvorfor får Anna og Otto et hjerte i pakkekalenderen? 


REFLEKSION B
- Hvad er hjertet et symbol på? 
- Hvorfor kalder nogle julen for hjerternes fest? 
- Hvordan har Anna og Ottos mor fyldt hjertet med kærlighed? 
- Hvad betyder det, når mormor siger, at julepynten skal stå “lige der, hvor den plejer”? 

JULEKALENDER substantiv, fælleskøn 
Bøjning: Julekalenderen, julekalendere, julekalenderne 

En julekalender er en kalender på 24 dage, som man bruger til at tælle ned til juleaften. De første julekalendere i pap dukkede op i Danmark for næste 100 år siden. I de første julekalendere var der et vers under hver låge. Senere kom der små billeder i. Det er den papkalender man kender i dag.    

I 1960’erne kom pakkekalenderen, hvor man fik en gave hver dag i december indtil juleaften. Man begyndte også at sende julekalender i fjernsynet i form af en lille børneserie i 24 afsnit, som på en eller anden måde handler om julen. Og så kom chokoladejulekalenderen, hvor man fik et lille stykke chokolade hver dag. I dag kan man få julekalendere med alverdens ting lige fra parfume til lego.  
 

KALENDERLYS substantiv, intetkøn
Bøjning: Kalenderlyset, kalenderlys, kalenderlysene 

Et kalenderlys er et stearinlys med tal for hver dag fra 1. december til juleaften den 24. december. Lyset bruges som en julekalender, da man hver dag kun brænder ét tal ned. 

I 1940’erne var der krig i Europa. På grund af krigen, var det forbudt at tænde meget lys. Alle huse skulle dække vinduerne til, biler måtte ikke have lys på, og gadelygter skulle være slukket. December var en lang og mørk måned og derfor opfandt danskerne kalenderlyset.  På den måde fik man lidt lys i den mørke ventetid op til jul. 

DE NI LÆSNINGER egennavn
De ni læsninger er en tradition, der er hentet til Danmark fra England. De ni læsninger er en særlig gudstjeneste, som holdes i adventstiden, altså i tiden fra 1. søndag i advent til juleaften. Ved gudstjenesten læses ni tekster fra Bibelen op. Mellem hver læsning er der fællessang, korsang, orgelspil eller anden musik. Bibelteksterne kommer fra både Det Gamle Testamente og Det Nye Testamente. 

   Der er længe, længe til ...   •   Folkekirkens Skoletjeneste Vestegnen & SKIBET - Roskilde, Lejre, Greve og Solrød   •   2023