Drillenissen har været på spil, og der har derfor indsneget sig en fejl i lågekalenderen. Lågen i toppen af juletræet burde have nummer XXIV og ikke nummer XIV. Den skal åbnes som den allersidste låge. 

INTRODUKTION

Hvem er Niels Gårdbo? Hvor er al julepynten blevet af? Og hvad betyder det egentlig, at nissen flytter med?

Viggo og Wilma bor på skift hos far og mor, og deres hund Hr. Nissen flytter med. Sådan er det også i december måned. Men i år er noget anderledes. Da de skal finde julepynten frem hos far, er kasserne med julepynt væk. Hr. Nissen finder dog en seddel med udklippede bogstaver fra den, som angiveligt har taget julepynten.

Far og Wilma mener, at det er nissen, der er på spil, men Viggo er ikke overbevist. Han er vokset fra det der med nisser, synes han selv. Og så alligevel ikke helt, for hvad var det Hr. Nissen fik færten af ude i laden? Og hvorfor tisser han altid de mærkeligste steder?

I julekalenderfortællingen Hr. Nissen flytter med får eleverne kendskab til julens mange genstande samt indblik i, at julen, som den kendes i Danmark, både har afsæt i folketroen og i kristendommen. Derudover præsenteres eleverne gennem Wilma, Viggo og Viggos klassekammerat, Albert, for tre forskellige måder at forholde sig til tro på: Wilma tror fuldt og fast; Viggo tvivler og Albert tror ikke.

Med udgangspunkt i de tre børns oplevelser og overvejelser, lægges op til at eleverne i løbet af december reflekterer over tro og traditioner.

 

God fornøjelse med projektet!
Folkekirkens Skoletjeneste Roskilde, Lejre, Greve og Solrød
Folkekirkens Skoletjeneste Vestegnen 
Redigeret af KViST - 2025

 

PROJEKTBESKRIVELSE
Hr. Nissen flytter med er en julekalender rettet mod 0.-4. klasse. Hver skoledag i december åbnes en eller to låger i kalenderen, og dagens fortælling læses højt. Til hver dag hører også baggrundsviden til fortællingen samt forslag til en efterfølgende aktivitet. Afhængig af antallet af aktiviteter lægges op til at bruge mellem 15-45 minutter pr. dag. 

Undervisningsmaterialet består af:
- Lågekalender
- Oplæsningsbogen Hr. Nissen flytter med
- Denne hjemmeside

Lågekalenderen
Lågekalenderen er opbygget således, at der til hver skoledag i december hører en ”datolåge” og somme tider også en ”julepyntslåge,” som åbnes sideløbende med datolågen. Datolågerne er markeret med datoen for hver skoledag i december. Julepyntslågerne er markeret med et ”B” efter datoen. Bemærk, at det varierer, hvorvidt der skal åbnes én eller to låger den pågældende dag. Lågernes opbygning går igen på hjemmesiden. Den 2. december skal der således kun åbnes en datolåge “2”, mens man den 3. december skal åbne både datolågen “3” og julepyntslågen “3B”

Hjemmesiden
På forsiden findes der – i lighed med den fysiske lågekalender – både datolåger (grønne bokse) og julepyntslåger (blå bokse).

Datolågerne dækker over refleksionsspørgsmål og Niels Gårdbos sedler, små historier eller ekstra informationer om dagens tema. Refleksionsspørgsmålene er inddelt i to sværhedsgrader, hvor B kræver et højere refleksionsniveau end A.

Julepyntslågerne indeholder baggrundsinformation om dagens julepynt og forslag til aktiviteter. Aktiviteterne knytter sig til dagens afsnit, men kan fint udføres andre dage eller springes over, alt efter tid og lyst. Der findes både forslag til krea-, bevægelses- og legeaktiviteter.

Forslag til fremgangsmåde
1. Begynd med at åbne lågekalenderen. Diskutér billedet bag lågen/lågerne, og hvad fortællingen mon kan handle om.

2. Læs herefter dagens fortælling højt og diskutér eventuelt, hvad billedet bag lågen/lågerne havde med dagens fortælling at gøre.

3. Besøg herefter hjemmesiden og klik på datolågen (grøn boks). Reflektér over dagens afsnit ud fra spørgsmålene. Hvis der er en seddel fra Niels Gårdbo, læses den ved fælles hjælp. Hans måde at stave på kan lægge op til danskfaglige pointer om lydrette ord, børnestavning og retstavning. Læs herefter de øvrige tekster højt for børnene.

4. Klik på julepyntslågen (blå boks). Formidl evt. baggrundsteksten for eleverne og udfør én eller flere af aktiviteterne.

Baggrundsmaterialer til læreren
Herunder findes et forslag til to baggrundsartikler om henholdsvis nissens udviklingshistorie og folketro og overtro.

Produceret af Folkekirkens Skoletjeneste Vestegnen og Folkekirkens Skoletjeneste i Roskilde, Lejre, Greve og Solrød
Revideret og udbudt i 2025 af KViST - Folkekirkens skoletjeneste i Holbæk, Odsherred, Ringsted og Sorø | roland@kirkekvist.dk