HVIDOVRE KIRKE

[Anslag: To-tre spændende ting]

Hvidovre kirke er den ældste af kirkerne i Hvidovre. Den blev bygget omkring år 1150 i det man kalder romansk stil. Den første kirke så lidt anderledes ud, end Hvidovre kirke gør i dag. Der var hverken våbenhus, præsteværelse, tårn eller sideskib, og så var selve kirken kortere end i dag.  Den første lille, romanske kirke har kun målt omkring 5 x 10 m, og det er kun noget af væggene fra den, der står tilbage i dag.

Omkring 200 år efter, at kirken var blevet bygget, i år 1355, rev man koret ned og forlængede kirken mod øst og vest, dvs.  i længden.  Omkring år 1675 byggede man et sideskib på kirken. Sideskibet blev lavet for at få plads til bønderne fra Valby, som ikke længere måtte komme i Vor Frue Kirke i København, fordi nogen sagde, at de drak for meget. Sideskibet fik sin egen indgang, så bønderne fra Valby var adskilt fra hvidovrebønderne. Derfor blev tilbygningen kaldt Valbyskibet.
En anden version af historien fortæller, at det kom til at hedde Valby-skibet, fordi Valbyerne, der dengang hørte til Hvidovre Kirke, hellere ville sidde i sideskibet, så de ikke behøvede at blande sig med ”Hvidovrebønderne”.

I 1723 fik kirken et våbenhus, i 1790 et tårn og i 1952 kom præsteværelset til. I 1992-93 fjernede man bl.a. et pulpitur (en slags balkon) over Valbyskibet og sørgede for at kirkens bjælkeloft kom til syne. Samtidigt blev bænkene malet i lysere farver.

Alteret i Hvidovre kirke har en altertavle, der stammer fra slutningen af middelalderen, ca. 1450-1500. Billedet i midten viser Golgatha med de tre kors, og ved foden af korsene ser man Jomfru Maria, Maria Magdalene og Longinus. Longinus var ifølge legenden den soldat, der gennemborede Jesu side med sin lanse. Udover disse figurer ses romerske soldater og jøder. På siderne af midterbilledet er der opstillet figurer af de 12 apostle.

Døbefonten er en lavet af granitsten i tidlig romansk stil med en dekoration, der ligner et kraftigt reb, som snor sig om døbefontens øverste kant. Som vikingetidens Midgårdsorm, hvor slangen bider sig selv i halen, er snoningen der aldrig hører op, et billede på uendeligheden.

Overfor indgangen fra våbenhuset er der stadig spor af en dør, der vendte mod nord, men som er blevet muret til. I gamle dage var det den dør kvinderne skulle gå ind ad. Nu er der et kunstværk, som forestiller den døde Jesus i Marias arme.

I kirkens loft hænger et modelskib. Det er en fuldrigger, som i 1919 blev givet til kirken af tobakshandler Rudolf Olsen, som tak for freden efter første verdenskrig.

Herunder kan læse om kirkerne og se billeder fra kirkerummene.