HVIDOVRE KIRKE


Når du står i Hvidovre kirke, står du i et kirkerum, hvor mennesker i over 1000 år har gået i kirke.


Hvidovre kirke er den ældste af kirkerne i Hvidovre. Den blev bygget omkring år 1150, i det man kalder romansk stil. Den første kirke var bare 5 x 10 meter lang. Den havde hverken våbenhus, præsteværelse, tårn eller sideskib. Det er kun noget af væggene fra den lille romanske kirke, der står tilbage i dag.

Den store gyldne altertavle er en blanding af nyt og gammelt. Selve altertavlen er fra 1951. I den satte man en række figurer fra en ældre sengotisk altertavle fra ca. 1450 1500, der var forsvundet. Billedet i midten viser Jesus´korsfæstelse, to røvere, Jomfru Maria, Maria Magdalene, romerske soldater og jøder. På siderne af midterbilledet er der opstillet figurer af de 12 apostle.

Døbefonten er lavet af granitsten i tidlig romansk stil fra middelalderen. Den har en dekoration, der ligner et kraftigt reb, som snor sig om døbefontens øverste kant. Som vikingetidens Midgårdsorm, hvor slangen bider sig selv i halen, er snoningen der aldrig hører op, et billede på uendeligheden.

Prædikestolen er i barok-stil, fra omkring 1630 med billeder af de fire evangelister, Matthæus, Markus, Lukas og Johannes og deres tegn.

Overfor indgangen fra våbenhuset er der stadig spor af en dør, der vendte mod nord, men som er blevet muret til. I gamle dage var det den dør kvinderne skulle gå ind ad. Nu er der et kunstværk, som forestiller den døde Jesus i Marias arme.
 
I kirkens loft hænger et modelskib, der blev givet til kirken af tobakshandler Rudolf Olsen, som tak for freden efter første verdenskrig.

Kan du finde snoningen på døbefonten?

Kan du finde apostlene på atlertavlen?

Kan du også finde de fire evangelister og deres tegn andre steder end på prædikestolen?


Folkekirkens Skoletjeneste Vestegnen | Hvidovre Kirkeplads 3 | 2650 Hvidovre | kontakt@fs-vestegnen.dk