FORSIDE     PODCAST     FRANKENSTEIN     EKSPERTER     AFSLUTNING

LYT OG UDFORSK PODCASTENS VIRKEMIDLER


Lyd er ikke bare lyd! 

De fleste af os vil kunne finde lyde, som fører os tilbage i tiden til gode såvel som dårlige minder. Lyde er gode til at skabe følelser eller stemninger og rum, og lyd får lytteren til at skabe sine egne billeder. Derfor er det ikke ligegyldigt, hvilke lyde man bruger. På denne side findes en gennemgang af alle de virkemidler, som en dygtig podcaster gør brug af.

Læs og lyt jer gennem modulet og bliv klog på podcasts

 

JINGLE

En jingle er et kort stykke musik eller lyde, som skal skabe identitet eller genkendelse. Det er den lyd som alle episoder i en podcast begynder eller slutter med. Jinglen kan også bruges til at markere en overgang i indholdet. 

Lyt til eksemplerne herunder og gæt, hvilken serie de kommer fra.

EFFEKTLYDE

Effektlyde er lyde som er redigeret ind optagelsen. Effektlyde skal understøtte indholdet i podcast og skabe billeder, stemninger og følelser hos lytteren. Når effektlyde er brugt bedst, så kan de give lytteren en oplevelse af at være til stede sammen med fortælleren.  

Lyt til eksemplet og drøft, hvordan lyden skaber stemning?

SYMBOLSKE LYDE

Symbolsk lyd er med til at understøtte indholdet uden at være direkte knyttet til det, der faktisk sker. Fx kan lyden af knitrende ild beskrive ny kærlighed, mens lyden af en computer som lukker, kan betyde afslutningen af et kapitel.

Lyt til eksemplet og gæt den symbolske lyd. Forklar for hinanden, hvordan den understøtter indholdet.

MUSIK

Musik bruges til at skabe stemning eller overgange i podcasten. Musik kan fx skabe en rolig, energisk eller dyster stemning, og den kan stige eller falde i styrke som tegn på fare eller ro. På samme måde kan musikken skrues op eller ned for at markere en overgang i podcastens indhold.

Lyt til de to eksempler og beskriv musikkens stemning.

CLEAN SOUND

Clean-sound er de lyde, der er omkring os. Clean-sound er den lyd, der på en optagelse fortæller, hvor man befinder sig. Ofte er man ikke bevidst om lydene, alligevel er de vigtige for oplevelsen af et sted. Fx vil clean-sound fra en skolegård være meget forskelligt fra en kirke. 

Lyt til de to eksempler og prøv at gætte, hvilket sted der optages. 

REALLYDE

Reallyde er de lyde, der kommer med når man optager lyd. Reallyde er ofte knyttet til handlingen og fortæller, hvad der sker. Fx at man går gennem en dør eller sparker til en fodbold.  

Lyt til de to eksempler og beskriv, hvad de betyder for podcastens indhold. 

SPEAK

Speak er den tale som binder podcasten samme fra start til slut og sikrer den røde tråd for lytteren. Speaken er forskellig fra den frie snak eller samtale. Speaket skrives som en del af arbejdet med manuskriptet. Det kan fx være introduktionen til podcasten, præsentationer af gæster, opsamlinger undervejs og regibemærkninger.  

Lyt til eksemplet og vis med hånden, hvornår talen er speak (hånd op) og hvornår den er samtale eller fri snak (hånd ned). 


Speak er en stor og væsentlig del af lytteoplevelsen. Derfor er det ikke ligegyldigt, hvordan man bruger sin stemme. Når vi taler, bruger vi normalt kroppen. Det kan man ikke i en podcast, derfor findes herunder i de fem mørke bokse informationer om stemmeføring, også kaldet de fem talemomenter. 

ARTIKULATION OG UDTALE

Artikulation handler om, hvordan man udtaler stavelserne i et ord. Når man taler tydeligt, udtaler man alle stavelser. En meget tydelig artikualtion virker falsk, mens en utydelig artikulation kan gøre det svært for lytteren af forstå, hvad der bliver sagt. En utydelig artikulation kan få den, der taler, til at virke træt, nervøs eller uinteresseret.

STYRKE

Styrke handler om lydstyrken der tales med. Meget lave tale kan fremså usikkert og nervøst, mens kraftig tale virker selvsikkert. Det vigtige er at finde et toneleje, som gør det muligt at hæve stemmen, hvis man vil fremhæve noget. Lav stemme kan bruges til at få noget til at virke hemmelighedsfuldt. Det virker dog kun, hvis det kun bruges i kort tid.

KLANG

Klang er selve lyden af stemmen. Klangen kan være med til at give et indtryk af alderen på personen. Fx lyder lyse stemmer unge, mens mørke stemmer lyder ældre. I en podcast, hvor personer kun kendes på lyden, er det godt at tænke i forskellige stemmer.

TEMPO

Tempo handler om hastigheden af talen. Langsom tale kan opleves som kedelig, men den kan også skabe en afslappende, uhyggelig eller højtidelig stemning. En for hurtig tale kan være svær at forstå og få taleren til at virke nervøs. Hurtig tale kan også virke stressende for lytteren.

PAUSE

Pauser kan være med til at understrege en vigtig pointe. Den kan også give lytteren mulighed for at nå at forstå svært stof eller fornemme en stemning.

 

PODCASTENS GENRER

Dyk ned oversigten over genrer fra bogen Podcast i skolen.


Folkekirkens Skoletjeneste Vestegnen | Folkekirkens Skoletjeneste i Roskilde, Lejre, Solrød og Greve | Folkekirkens Skoletjeneste i Næstved | 2024